El senyor Roc Vidal, conegut posteriorment com el Roc dels Gorros, era un cisteller establert a Bellvei cap a l’any 1800. Tot veient que la mainada quan començava a caminar es donava molts cops al cap, va idear el que s’anomenaria la gorra de cop, una gorra de palla amb un sortint de secció semicircular tot al voltant per evitar de rebre cops al cap.
Aquest barret de palla per protegir el cap de les criatures va arribar a ser tan important a Bellvei que, amb el temps, es van crear altres tallers, a banda del del Roc dels Gorros, en els quals van arribar-hi a treballar una seixantena de dones del poble. En aquests tallers, a més de gorres de cop, hi feien cistelles, ventalls, joiers, etc.
Amb els anys, l’ofici es va anar perdent i va ser el 1998 que la senyora Antònia Solé i Suau, la Tona, va fer la seva última gorra en un d’aquests tallers. Tenia 82 anys i des que en tenia 11 havia dedicat tota la vida a fer el que li havia ensenyat la seva mare. No va ser fins l’any 2001 que, amb l’ànim de recuperar aquesta artesania tan lligada a moltes cases del municipi, l’alcalde de Bellvei, Josep Fonts i Batlle, paral·lelament a la realització de gestions amb diversos departaments de l’administració, va crear des del consistori una escola que havia de permetre recuperar, mantenir i donar continuïtat a aquest ofici tan nostre. Va ser així que de la mà de quatre artesanes: l’Antònia, la Leocàdia, la Maria i la Teresa, tothom qui ho va voler va tenir l’oportunitat d’aprendre’n.
A partir del 2004, en el marc de la Festa Major Petita, es va organitzar la Mostra d’Oficis Artesans, en la qual els alumnes de l’escola de gorres de cop van poder mostrar a tots els visitants tot el que havien après en aquest temps.
Al final del 2006 es va crear l’Associació d’Amics per a la Recuperació i Promoció de les Gorres de Cop amb l’objectiu de cercar altres mitjans per evitar l’extinció imminent de l’ofici, tals com la participació a les mostres d’artesania de diferents municipis, cursos per a infants i adults, fabricació i distribució de gorres per encàrrec… i també ha portat a terme l’edició gràfica d’un manual de procediment on es recullen cadascun dels detalls, petits però importants, a tenir en compte en la realització d’aquesta artesania.
En la actualitat, el Centre Etnogràfic de Bellvei ofereix als visitants l'oportunitat de conèixer de prop la nostra cultura mitjançant diferents activitats.