Jornada de portes obertes a la depuradora comarcal
Es preveu que amb les noves instal.lacions aquest 2023 s’arribi a la generació del 60% del total de l’energia que necessita la planta per funcionar amb l’objectiu d’arribar fins al 90%.
21 de juny de 2023. Aquest matí s’ha realitzat una jornada de portes obertes per conèixer de la mà dels tècnics responsables del funcionament de la Depuradora Comarcal de Santa Oliva ( EDAR de la riera de la Bisbal) el funcionament de la planta de cogeneració d’energia renovable. Aquesta visita s’ha englobat en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
A la planta de Santa Oliva hi han instal.lades 656 plaques que ocupen 2500 m2 de superfície i generen 321 Kwp. En paral.lel, els fangs que es generen del tractament de depuració de les aigües fecals genera una gran quantitat de biogàs que es crema i genera energia elèctrica. L’any 2022 l‘EDAR va ser capaç de produir el 42% de l’energia que necessitava per funcionar. Aquest 2023 es preveu que s’arribi fins al 60% de generació de l’energia per a l’autoconsum de la planta amb el consegüent estalvi energètic i econòmic.
L’objectiu en un futur proper és arribar al 90-95% de la generació de l’energia necessària per al funcionament de la planta convertint la depuradora en una Eco-factoria on, es segueix duen a terme el procés principal, que és la depuració de l’aigua, però es replanteja la gestió energètica i la valorització de residus.
Per arribar-hi, cal sincronitzar aquestes dues fonts energètiques per aprofitar l’energia del sol durant el dia i la del biogàs durant les hores que no hi ha sol. A més, s’està estudiant la possibilitat de dur els fangs generats de la depuració de les aigües fecals d’altres depuradores de la comarca per generar més biogàs i amb la instal.lació de nous cremadors, poder generar més energia per a l’autoconsum.
A la visita, oberta al públic general, també hi han assistit professionals del sector i regidores i regidors de diferents municipis de la comarca.