Es recupera l'antiga carrerada que uneix la costa penedesenca amb l'interior
-Un dels objectius d’aquest projecte per mantenir viu el record de temps passats i també per poder transmetre a les generacions més joves els orígens de la societat que han heretat.
-Els propers 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre es recorreran els 60 Quilòmetres que separen Santa Coloma de Queralt de Cunit.
Dimarts 18 d’octubre de 2022. La Carrerada de Santa Coloma va ser una ruta transhumant cabdal en el seu temps. I, des d’ara, gràcies a la voluntat dels Ajuntaments de Cunit i Santa Coloma de Queralt, juntament amb els ajuntaments de l’Arboç, Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i el Consell Comarcal del Baix Penedès i a la implicació de les persones que ho fan possible, esdevindrà novament un element de promoció econòmica, no pas ramader però sí turístic, que vol atraure visitants i fer-los gaudir dels paisatges, els costums, la cultura, la història i la gastronomia del territori que travessa.
Amb aquest objectiu, s’ha presentat el projecte turístic i de recuperació històrica de la Carrerada de Santa Coloma de Queralt, un camí molt important pel bestiar durant molts segles per a realitzar les rutes transhumans entre la costa i el Pirineu segons l’època de l’any, i en el qual, Santa Coloma de Queralt va esdevenir un mercat molt important per a comerciar.
Per presentar-ho, el proper dissabte 29 d'octubre s'ha organitzat una expedició que acompanyarà un ramat d’ovelles i el seu pastor, que sortirà de Santa Coloma de Queralt per arribar a la costa el dimarts 1 de novembre. Seran quatre dies de ruta a peu guiats per un pastor de tota la vida, en Salvador, i acompanyant el seu ramat d’ovelles durant 64 quilòmetres, des de Santa Coloma fins a arribar a Cunit, vivint i sentint tota l’autenticitat de la Carrerada de Santa Coloma. El mateix dia 1 hi ha previstos tres grups que faran la ruta en bicicleta o bé un tram a peu. Tothom que hi vulgui participar, cal que s’apunti a la pàgina web: https://www.cunit.cat/carrerada/ en una de les quatre opcions possibles per a fer la ruta a peu o en bicicleta.
Actualment la carrerada ja està senyalitzada a través de tracks digitals, i s’espera poder-la senyalitzar físicament aviat per esdevenir un atractiu turístic més que ajudi a desestacionalitzar el turisme. Des del Consorci de Promoció Turística del Penedès es va destacar la importància del turisme com a motor motor econòmic, la Marca Penedès és transversal i es basa en molts productes i vivències. Així generem impacte a l'economia. Necessitem presentar aquests productes a partir d'un ofici ancestral, per ampliar l’oferta turística.
Jaume Casañas, Vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de Cunit valora aquest projecte “com una oportunitat per reviure aquesta part de la història del nostre i d’altres municipis ja pren forma. Per fi tenim les propostes damunt de la taula i les hem adaptat a diferents perfils perquè el màxim de persones puguin gaudir-les. Divulgar i donar a conèixer el nostre patrimoni i la nostra història a través de vivències ens aporta sempre un valor afegit i ens permet fer un exercici de memòria històrica, d'antropologia i també de geografia. A més, projectes com la Carrerada de Santa Coloma permeten desestacionalitzar el turisme i oferir un nou producte que interrelacioni l'interior i la costa.”